Zaterdag ging ik in goed gezelschap terug naar mijn roots: mijn thuisstadje Diest. Je zou denken dat een mens alles heeft gezien als hij ergens bijna twintig jaar gewoond heeft. Wel, euh… Think again! 

Oké, ik was zo’n kind dat meestal met een boek in de zetel lag, toch kent zelfs mijn mama het gebied niet. Maar beter laat dan nooit: mijn geweldige jeugdvriendin nam me mee door  het Schaffens en het Webbekoms Broek. Tot zaterdag was ik er alleen nog maar door gereden met de trein, op weg naar… jawel: Antwerpen.

IMG_2991

Wist ik veel dat er vroeger ook een station was in Webbekom, waar ik opgroeide! (Dat las ik tenminste op de beschrijving van de wandeling.)
En dat er achter het provinciaal domein De Halve Maan, waar ik zoveel zomerdagen rondhing, zo’n mooi natuurgebied ligt! (In my defense, ik zat toen wel op de leeftijd waarop je meer geïnteresseerd bent in jongens dan in buizerds.)

IMG_2975
Zoek de buizerd.

Wij startten aan Schoonaerde in Schaffen en deden van daaruit een deel van de wandeling. Rivieren, wachtbekkens, kasseiwegen, zandwegen (waar vroeger de spoorweg naar Webbekom lag, vermoed ik)… Mooi!

IMG_2990

IMG_2996

Als je – na anderhalf uurtje wandelen – aan de Halve Maan de ring oversteekt, kom je vanzelf uit op de Warande, een statige brok geschiedenis in Oranjestad Diest.

Daarna: een beetje rondhangen in de Winkel-Wandelstraat of een stop in het prachtige Begijnhof en dan een welverdiend tasje koffie en een stuk taart bij Stuckens in het Zoutstraatje achter de Sint-Sulpitiuskerk.

IMG_2998

Ik geef het toe: taart, koffie en wandelen – de bomma in ons kwam helemaal aan haar trekken. Maar hey, soms is dat precies wat een mens nodig heeft.

IMG_3003

  • De wandeling door het Schaffens en Webbekoms Broek is 8,2 km maar kun je makkelijk verkorten.
  • Wij wandelden bijna het hele stuk en overal was het goed te doen met een buggy. Als je met kleuters op pad gaat, lijkt het me ook leuk om een loopfiets mee te nemen.
  • Vertrekken vanuit het station van Diest is perfect mogelijk, ook vanuit de stad ben je zo weer aan de trein.
  • Provinciaal Domein de Halve Maan is een aanrader voor wie zin heeft in bijvoorbeeld een zwempartij, speeltuin, een ijsje, een frietje met tartaar (in mijn tijd toch) en volgens mij is er ook chips in het café!
  • Op het vlak van horeca is er nog véél werk aan de winkel in Diest, maar voor taart en koffie moet je naar Stuckens. Uitgebreider lunchen of dineren? Wannes Raps staat nog op mijn lijstje.
  • Topper: de jaarlijkse antiek- en rommelmarkt op O-H-Hemelvaart in het Begijnhof!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s