Noooooope, het is lang niet altijd makkelijk om kinderen een hele wandeling lang enthousiast te houden. En jaaaaa, er zal gezeur zijn. En er zal eens een koppigaard zijn die geen voet meer wilt verzetten. En je zult soms creatief uit de hoek moeten komen om de lol – en de pas – erin te houden.

img_4491

Toch wilt dat niet zeggen dat je al je bosplannen meteen richting vuilnisbak moet sturen, want gelukkig zijn er ook heel wat handige trucs om kinderen wel vlotjes vooruit te krijgen. Meer nog: je krijgt ze nu van mij!

Eerst en vooral is het belangrijk dat je altijd en overal de basisregels in acht houdt:

 1. Neem genoeg tussendoortjes mee en vul voor elke wandelaar een drinkbus met water. Omkoperij met eten is in het bos volledig toegestaan.
 2. Reservekleren en antimuggenspray in de zomer zijn geen overbodige luxe.
 3. Plan je vaker te gaan wandelen, trakteer je kind dan op coole stapschoenen. Goed begonnen is half gewonnen!
 4. Kies een korte, afwisselende wandeling uit (kilometers tellen niet voor kinderen), voorzie voldoende tijd én veel pauzes. Haasten + kinderen = recipe for disaster. Dus, zoals het gezegde luidt: beter een kleine, plezante dan een grote, ambetante.

img_3939

Bon. Nu we de verantwoordelijke shizzle achter de kiezen hebben, is het tijd voor het leuke gedeelte: de trucs! Tien om precies te zijn:

1. Sandwich de kinderen 

Dat gaat zo: een grote mens loopt vooraan. Een grote mens loopt achteraan. De kinderen verzamelen zich tussen de twee grote mensen in. MAAR niemand mag voorbij de eerste OF achter de laatste wandelaar komen. Dit wordt natuurlijk extra hilarisch als de grote mensen regelmatig plots versnellen of vertragen…
Perfecte truc voor: een lang, recht (lees: saaaaai) stuk.

2. Teken boodschappen in het zand

Stap 1: Zoek een goeie, stevige stok uit. (Zijn ze al even zoet mee.)
Stap 2: Loop een eindje voorop. (Oké, dat gaat hier goed.)
Stap 3: Teken een boodschap, tekening, letter of woord in het zand.
Stap 4: Wacht tot de rest van de wandelaars bij jou is en je boodschap gevonden en/of ontcijferd heeft.
Stap 5: Herhaal vanaf stap 1, eventueel met een andere wandelaar.
Perfecte truc voor: zanderige paadjes en grote gezelschappen.

img_3178

 

3. Verzamel dingen

Of je nu bijzondere blaadjes, een veldboeket, noten of vuile papiertjes bij elkaar raapt: verzamelen is altijd leuk. Neem een tasje mee om alles in te stoppen.
Perfecte truc voor: een originele wandeltocht.

img_4644

img_4253

IMG_5370.JPG

4. Ga bellen blazen

Zo simpel, zo geniaal. Bovendien neemt een potje bellenblaas heel weinig ruimte in beslag in je rugzak, dus je kunt het er standaard in laten zitten. Jij kunt zelf bellen blazen die je kiddo’s kapot moeten klappen, of je kunt hen laten bubbelen.
Perfecte truc voor: als je snel iets leuks (en fotogenieks!) uit je mouw wilt toveren.

img_3344

5. Neem wielen mee

Of dat nu een loopfiets, een bolderkar (die ze zelf kunnen trekken of waar ze in kunnen uitrusten) of een mountainbike is: sommige kinderen (en grote mensen) vinden rijden nu eenmaal leuker dan stappen.
Perfect voor: korte kinderbeentjes die snel moe zijn en verharde paden.

img_3369

6. Zing een stapliedje

Mijn mama zong altijd een liedje dat zij van haar grootvader leerde. De originele versie kreeg ik in plat Hasselts te horen. De versie die ik zing is wat opgekuist: ‘Loop, loop, loop, de gardeville is daar, de gardeville is daar, de gardeville is daar. Loop, loop, loop, de gardeville is daar, de gardeville – is – daar. Zou je dan niet lopen, niet lopen, niet lopen, zou je dan niet lopen voor de gardeville (x2)?’

De gouwe ouwe van ‘1-2-3-4-5-6-zeeeeeven-zo gaat het goed-zo gaat het beter-alweer een kilometer van mijn schoenen afgesleten’ werkt ook nog steeds prima. En misschien ken je er zelf ook nog wel eentje uit je jonge (jeugdbeweging)jaren?
Perfecte truc voor: altijd en overal.

img_5294

7. Doe de gekke-pasjes-gang

Laat iedereen van de groep om beurten vooraan stappen en een gek pasje bedenken. Vervolgens herhaalt iedereen (ja, ja, oma ook!) dat pasje. Spreek eventueel op voorhand af hoe lang iedereen de leiding mag nemen, bijvoorbeeld ‘tot aan de volgende picknickbank’ of ‘twintig passen’.
Perfecte truc voor: als de fut er een beetje uit is en je wandeling een energieboost kan gebruiken.

img_5811

8. Nodig vriendjes uit

Het lijkt je misschien een heel gedoe, nog méér kinderen meenemen om te entertainen, maar de waarheid is dat ze elkaar entertainen én dat ze bijna vergeten dat ze aan het stappen zijn.
Perfecte truc voor: altijd en overal. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

img_5553

9. Geef je kind een plan

Sommige kinderen vinden het fijn om zelf de weg uit te zoeken. Daarvoor moet je dus even langs het infopunt of op voorhand een plannetje downloaden en afdrukken (Natuurpunt heeft er veel). Plaatjes van de bewegwijzering zoeken werkt ook altijd prima! Houd natuurlijk zelf ook wel de weg mee in de gaten.
Perfecte truc voor: nieuwsgierige kinderen.

img_4362

10. Download gratis onze superleuke Bosschattenzoektocht!

Leuke zoektochten zijn altijd een hit, en deze vonden de meisjes erg fijn om te doen.

img_6385 Ik tekende gewoon enkele dingen op een blad. Het waren allemaal dingen waarvan ik wist dat we ze zouden tegenkomen én waarvan ik zeker ben dat ze ze kennen en kunnen herkennen.

img_6406

En heerlijk dat dat was! Op een uurtje hadden we alles gevonden, en er werd (bijna) niet gemopperd onderweg. Integendeel, ze gingen zelfs extra dingetjes zoeken en beluisteren. (Oh ja en we zagen ook een roodborstje!)

Je kunt natuurlijk je eigen zoekkaart tekenen, met dingen die je op jouw wandeling zult tegenkomen, aangepast aan het niveau van jouw kroost. Maar als je dat allemaal niet ziet zitten, is hier het goede nieuws is: jij kunt onze Bosschattenzoektocht nu gewoon gratis downloaden. Veel plezier ermee!

Perfecte truc voor: een geslaagde vakantiedag.

Heb jij zelf nog tips voor wandelingen met kinderen? Testte je de tips uit en kreeg je zelf een ander (beter) idee? Laat het mij en de andere lezers gerust weten in de reacties. Veel bospret gewenst! 

14 reacties op “Tien geweldige trucs om kinderen wél vooruit te krijgen + gratis zoekkaart!

 1. Hi Sara,
  Leuke tips!!! Ik wil ook elk weekend een boom van dichtbij gezien hebben, anders voelt mijn weekend precies niet compleet 🙂

  Dus thx voor de tips. Zeker die sandwich + bosschattenzoektocht ga ik zeker eens uitproberen om mijn niet zo wandelwilige kroost.
  gr

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s