Hoe meer ik lees over wat er hier allemaal in onze buurt rondfladdert, -kruipt, -springt en -stapt, hoe boeiender ik het vind. De natuurboeken die ik daarvoor doorploeg zijn vaak aan de nogal, eh, duffe kant. Maar geen nood: ik pluis de boeken voor je uit, stop de weetjes in een plezanter jasje en dan vertel ik jou wat ik ontdekt heb. Deal? Deal!

Vandaag op mijn presenteerblaadje: 3 x 2 vogels die je makkelijk met elkaar kunt verwarren. Ofwel: vogels die bijna – maar toch niet helemaal – hetzelfde zijn. 

ROODBORSTJE vs. BLAUWBORSTJE

roodborstje

 

Roodborstjes zijn makkelijk te herkennen. Zeker in de winter, want dan maken ze hun veren extra fluffy en dik. Door die luchtlaag tussen hun veren zijn ze beter geïsoleerd, maar daardoor gaan ze er ook uitzien als een bolletje op pootjes.

Ze zijn erg nieuwsgierig (soms zelfs agressief) en ze fluiten snel en gevarieerd, luister maar.

blauwborstje

 

 

Roodborstjes kent iedereen, maar wist je dat er ook een blauwborst bestaat? Deze flashy verschijning zie je meestal bij het water of in het riet. Hij klinkt ook leuk.

 

 

PIMPELMEES vs. KOOLMEES

pimpelmees

 

Een van mijn favorieten! Pimpelmezen komen veel voor én je kunt ze makkelijk spotten dankzij hun gele en blauwe veren. Ze fluiten een typisch liedje dat je zeker zult herkennen als je erop let.

 

koolmees

 

 

 

Ook de koolmees laat zich vaak zien. Zijn hoedje is zo zwart als, yep, steenkool! Grappig detail: hij klinkt een beetje als een sirene.

 

 

BOOMKRUIPER vs. BOOMKLEVER

 

boomkruiper

 

Boomkruipers zijn niet zo bekend. Ze zien er dan ook een beetje saai uit met hun bruine en witte vlekken (sorry, boomkruipers).
Als een boomkruiper in een boom naar boven kruipt, doet hij dat in een spiraal. Intussen plukt hij insecten van de boomstam. Zijn roep klinkt ook nogal, tja, droog – of hoe moet je dat ‘ge-tih-tih-tih’ anders noemen?

boomklever

 

 

Nee, laten we dit reeksje dan eindigen met de flamboyantere boomklever. In onze streken is dit de enige vogel die naar boven én naar beneden kan kruipen, head first.

Ik vind dat hij er prachtig uitziet en hij laat ook uitbundig van zich horen.

 

 

PS: Want more? Lees dan snel onze eerste vogelpost over zes makkelijk te herkennen zwarte vogels! 

Een reactie op “Vogelen voor beginners: 3 x bijna hetzelfde, maar niet helemaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s