Dinsdagavond ging ik -geheel vrijwillig- naar een lezing over slechtvalken in Borgerhout. Er waren negentien aanwezigen, waarvan vier organisatoren en twee oudere dames die ergens halverwege vol overgave in slaap vielen.

Maar geen nood, ik breng met plezier verslag uit van het hoopgevende nieuws dat we daar te horen kregen. Hoopgevend, want in dat meest drukbevolkte stukje Europa waar wij wonen is de slechtvalk ba-ack!

img_6903

En er is nog meer goed nieuws: jij mag de uitgebreide lezing skippen, ik vat graag voor je samen wat ik te weten kwam.

 1. Een slechtvalk is zomaar eventjes het snelste dier ter wereld! In duikvlucht haalt hij bijna 400 kilometer per uur.
 2. Vanaf de jaren 1960 was de slechtvalk zo goed als uitgestorven in onze streken. Grootste oorzaken: jagers, duivenliefhebbers (die zieng zoe geire hun duivekot) en mensen die valken gevangennamen voor roofvogelshows.
 3. Dankzij de inspanningen van het Fonds voor Instandhouding van Roofvogels (F.I.R.) zitten er nu over heel Vlaanderen weer een honderdtal vrije paartjes, and counting. Vroeger zat er op de politietoren van den Oudaan een koppel en ook op het Kiel heeft een slechtvalkenpaartje al jongen grootgebracht. Ook in Borgerhout worden ze de laatste tijd steeds vaker gespot. Hopelijk komt er (minstens) een paartje broeden, want…
 4. Slechtvalken eten heel graag duiven. Daarom zijn ze een prima aanwinst voor een stedelijk gebied waar het daarvan wemelt.
 5. En niet alleen die onuitputtelijke voedselvoorraad is erg aanlokkelijk voor de slechtvalk, ook de stedelijke skyline vinden ze prima. Hoge (kerk)torens en wolkenkrabbers zijn voor hen net zo goed als rotsige kliffen aan de kust. Daarom vind je ze ook vaak in haven- en industriegebieden.
 6. Je kunt wel super-de-luxe nestkasten installeren op kerktorens, zoals het F.I.R. op vraag van het district Borgerhout onlangs deed op:
  – de kerktoren van de Heilige Familie (Koxplein)
  de Sint-Janskerk of Peperbus (bij het Krugerplein, nestkast kijkt uit over Sint-Janstraat en bij uitbreiding afrit E313).
  Maar je kunt slechtvalken niet zomaar uitzetten. De vogels moeten spontaan komen broeden en dat gebeurt vanaf maart.
 7. Een slechtvalk lijkt op een uit de kluiten gewassen duif. Hij piept en roept hoog en snel, luister hier en luister ook hier.
 8. Hun silhouet verschilt meestal door de staart van dat van duiven. Bij slechtvalken is de staart meestal recht en smal. Bij duiven waaieren de staartveren uit. (Dat kan bij slechtvalken ook gebeuren, dus vergissen is niet uitgesloten…)

slechtvalk-duifFiets of stap je vanaf maart dus door Borgerhout of Antwerpen, of zit je op het terras van Bar Leon, kijk dan eens wat vaker omhoog naar die kerktorens of speur op de grond naar braakballen of geplukte duivenveren. Leer het geluid herkennen en als je dat hoort op straat moet je naar boven kijken. De kans bestaat dat je er ook echt een ziet!

Spot je een slechtvalk? Meld dat dan op www.waarnemingen.be.

Wedstrijdje om ter eerst? 🙂

 

4 reacties op “Het snelste dier te wereld: gespot in Borgerhout!

  1. Dag Jos, het broeden begint pas ten vroegste in maart, dus de nestkast is daar alvast geïnstalleerd in de hoop dat ze er ook effectief eieren komen leggen. Ze zijn wel met zekerheid al meerdere keren gesignaleerd daar, op de kerktoren, en aan de Heilige Familie, (beeldmateriaal uit december en januari gezien op de voorstelling) dus de kans zit er zeker in! Duimen he!

   Like

   1. Hoi, dit weekend en met zekerheid vandaag zijn er 2 skechtvalken gespot in de kerktoren op Koxplein. Ze maakten zich ook duidelijk hoorbaar. Hier dus voorlopig een groot succes!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s