Tot ik met deze bosblog begon, dacht ik dat er in onze streken alleen maar saaie grijze, zwarte of bruine vogels leefden (sorry, grijze, zwarte en bruine vogels). Dat was voor ik ze eens wat beter ging bekijken. Blijkt dat er ook bij ons in de buurt een heleboel exotisch gekleurde vogels wonen! Laten we beginnen met deze fab four:
De grote bonte specht herken je aan de rode vlek achteraan zijn kop en zijn rode broek. Je ziet hem niet gauw, maar zijn geroffel – trrrrrrrrrrrrr– hoor je door heel het bos.
Binnenin de holtes die hij uitboort kruipen kleine beestjes die hij lekker vindt. Die vangt hij met zijn lange tong, die als een tuinslang opgerold zit in zijn kop. Zo heeft hij meteen een handige ingebouwde airbag.
Een gaai (‘Vlaamse’ mag je sinds kort weglaten) is net een waterverfschilderijtje dat door de lucht sjeest. Vooral het blauw-zwart gestreepte stukje aan zijn vleugel valt op. Gaaien zijn de alarminstallaties van het bos: als er gevaar dreigt, zijn zij de eersten om een krassend noodsignaal uit te sturen, waarop ook de andere dieren dekking zoeken.
Hun liefde voor eikels komt de eik dan weer goed uit. De gaai verzamelt er zo veel voor de winter -soms draagt hij er wel tien tegelijk in zijn bek- dat hij gegarandeerd enkele verstopplekken vergeet. Zo is de eik weer verzekerd van nageslacht.
Als je een goudvink ziet, blijf dan zeker even kijken. Hij kan erg lang stilzitten, dus de kans bestaat dat je hem een tijdje op je gemak kunt bespieden. Zijn rood-roze buik en zwarte pet vallen goed op. Het is geen uitbundige fluiter, zijn gefluit klinkt meer als een voorzichtig puw, puuuuw.
Hola! En wat voor prachtbeestje hebben we hier? Een van mijn favorieten: de ijsvogel. Veel meer dan een blauwe flits boven het water krijg je er meestal niet van te zien. Een ijsvogel houdt zich op bij schoon, rustig water. Daar zit hij, vaak op een over het water hangende tak, te loeren naar visjes. Als hij er een ziet, schiet hij weg. Op onze trip door de Biesbosch zagen we er bijvoorbeeld massa’s!
Geweldig toch dat zulke mooie beestjes gewoon bij ons te vinden zijn?
Oh ja, ook de boomklever, pimpelmees, roodborstje en blauwborstje hebben geweldige kleuren. Daarover lees je meer in de vorige blogpost: Vogelen voor beginners: 3 x bijna hetzelfde, maar niet helemaal.
Alle tekeningen vallen onder copyright Sarah Devos en verschijnen in het Bosboek, in september 2017.