Tijdens onze vakantie bij Oogst in Portugal, waren we meteen gecharmeerd door de massaal aanwezige eucalyptusbomen in de buurt. Dat typische saunageurtje in combinatie met het aroma van overal groeiende muntplanten: we leken wel door een Vicks Vaporub-bos te stappen.

Ik vond het wel verrassend: ‘Allez, seg, eucalyptus, in Portugal?’, maar ik stond er verder niet bij stil.

IMG_8849

Tot Bert ons vertelde over deze bomen. Want natuurlijk: eucalyptus komt eigenlijk alleen voor in Australië, toch? Het is er de voornaamste bron van voedsel voor koala’s. Eucalyptus in Europa, dat klopt niet.

IMG_8842

Hoe komt dat dan? Meer dan een eeuw geleden begonnen Mediterraanse landen met het aanplanten van eucalyptus, want:

 • de bomen groeien snel
 • het hout is goed
 • je kunt er papier van maken
 • het levert dus snel en goed geld op

Hoera! Handig!

IMG_8767

Of toch niet? Want na acht jaar zijn de bomen ‘op’ en gekapt en moeten landeigenaars weer nieuwe exemplaren aanplanten. Korte termijndenken – fast money! Gek, toch, als je bedenkt dat een volwaardig bos tot vijftig jaar de tijd nodig heeft om groot te worden, om nog te zwijgen van alle dieren die na acht jaar plots (weer) een ander onderkomen moeten zoeken.

Bovendien zijn de olieachtige dampen die deze bomen verspreiden zo sterk en overheersend, dat andere planten geen schijn van kans meer krijgen in hun buurt. Gevolg: de biodiversiteit slinkt zienderogen en inheemse planten – én dieren – verdwijnen.

En zelfs dat is niet alles.

IMG_8835

Het Middellandse Zeegebied is sowieso al erg gevoelig voor bosbranden. Doe daar nog een massa eucalyptusbomen bij die:

 • enorm veel water uit de grond onttrekken
 • snel vuur vatten, waardoor je ongeziene bosbranden krijgt die nog moeilijker te blussen zijn
 • regelmatig ONTPLOFFEN bij een brand en dan vlotjes HONDERD METER verderop gekatapulteerd worden, als een gigantische brandende toorts

… en dat hele geurige eucalyptusbos krijgt plots een wel heel bittere nasmaak.

Gelukkig ziet de Portugese overheid ook in dat dit niet the way to go is en ontmoedigen ze steeds vaker het aanplanten van nieuwe eucalyptusbossen.

IMG_8777

Fingers crossed voor een diverser, doordacht en inheems bosbeleid, dus. (Nietwaar, mevrouw Schauvliege?)

4 reacties op ‘De rampzalige waarheid over eucalyptusbomen in Portugal

 1. Monoculturen veroorzaken altijd een enorme verstoring van het natuurlijke, oorspronkelijke ecosysteem. In Europa zouden we veel meer gemengd bos moeten creëren. Monotone coniferenbossen zijn zowel brandgevaarlijk als heerlijk geurend, net als Eucalyptus. Maar nieuw gemengd bos kan zelfs in ons land bestaan uit Eucalyptus, Sequoia, Robinia, wilde fruitbomen (en nog talloze andere struiken en bomen) naast traditionele soorten. De wereld van de bosbouwers lijkt erg bang voor verandering te zijn. Vooral exotische soorten worden met groot wantrouwen bejegend.

  Like

 2. Hoi allemaal, ben op vakantie in Portugal, bij lieve vrienden in een dorpje bij Coimbra. Diverse van hun vrienden hier hebben moeten vluchten voor ware inferno’s. Tallozen zijn alles kwijtgeraakt, overal zie je zwartgeblakerde hellingen. Zojuist ontving ik een wildfire alert. Heel eng. En wat zag mijn oog vanmiddag, op een strandje bij een meer: Portugezen die hun nog brandende peuk achteloos wegschoten, het gortdroge gras in. Onbegrijpelijk! Ik geniet van de geur van de eucalyptus in de vroege ochtend, die, gedragen door de koele bries vanuit de heuvels, mijn reukorgaan prikkelt. Maar nu ik de verhalen over de gruwelijke vuurstormen heb gehoord, bekijk ik de eucalyptus toch met andere ogen. Zonnige groeten uit prachtig Portugal, Paula Koster

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s