Met smartphones is het net als met tv: er staat véél bagger op, maar als je de juiste knop indrukt, kun je er ook fantastische dingen van leren! Daarom: drie apps die je moét hebben.

Bereid je voor om je foon te delen als er ook enkele minimensen rondlopen in jouw huis, want zij vinden het net zo fijn.

IMG_2621

#1: SkyView

Gratis app waarmee je ziet waar alle sterren en planeten (en sterrenbeelden en windrichtingen en de Melkweg en het Internationaal Ruimtestation en de Hubble en en en…) zich ten opzichte van jou bevinden, ook al is het op dat moment dag en schijnt de zon.

Als je het beeld stilhoudt op een ster of planeet, verschijnt de naam er meteen bij. De app toont ook de baan die een hemellichaam volgt en welke sterrenbeelden door welke sterren gevormd worden. Je kunt upgraden (lees: betalen) maar dat heb ik tot nu toe nog niet nodig gevonden.

IMG_2622

De app is zo al fascinerend genoeg!

#2: Tsjilp!

Hoe goed kan een naam de lading dekken. Met deze (betalende) app leer je spelenderwijs vogelgezang en -geroep herkennen. En dat mag je heel letterlijk nemen: meermaals per dag krijg ik de vraag van een dochter of ze nog eens vogelgeluiden mag beluisteren.

Er zitten vogels tussen die bij ons in de tuin zitten. Handig voor mij om te verifiëren of de vogel die ik meende te horen, ook echt de juiste was. Wat je niét kunt met deze app, is je telefoon in de lucht houden, het geluid opnemen en zo ontdekken welke vogel je hoort. (Om een vogel te ‘Shazammen’ zou je ChirpoMatic kunnen gebruiken, lees ik. Heeft iemand daar ervaring mee?)

Je hebt dus wel een beetje voorkennis nodig. Of je kunt de vogelgeluiden gewoon regelmatig beluisteren via de app en gaandeweg meer leren. Er zit zelfs een quiz in!

IMG_2624

Het grappigste vind ik de vertaling die je krijgt als je op het tekstballonnetje klikt. ‘Hallo, ik ben thuis!’ ‘Ik ben geweldig!’

IMG_2625

Er zitten ook een paar exotischere exemplaren tussen, zoals de papegaaiduiker, onze huidige favoriet. (Klinkt als: een deur die opengaat en/of een kettingzaag of een ja-ja-ja-zeggend oud mannetje.)

IMG_2623

#3 CloudSpotter

De. Meest. Fantastische. App. Ooit.

IMG_2628

Pas op, deze kan verstrekkende gevolgen hebben, want ik ben de laatste weken al meermaals van de stoeprand of in een put gereden met de fiets omdat ik zo geconcentreerd naar boven aan het staren was. Deze app kost een (klein) beetje geld, en is er helaas enkel voor iPhone people.

De bedoeling is dat je de verschillende soorten wolken en optische fenomenen leert herkennen. Zie je er een? Dan maak je meteen een foto (later uploaden kan niet om valsspelen te voorkomen) en upload je hem. Dan moet je enkele uren wachten op verificatie en verdien je (hopelijk) sterren en soms zelfs een badge.

IMG_2626

Ik heb gisteren dus VIER sterren verdiend met een wolk. Jihaa!

Ik beeld me dan in dat er, ergens in Amerika ofzo, een mannetje achter een computer zit om al die foto’s te bekijken en goed of af te keuren, haha. Maar dus: hoe zeldzamer de wolk die je spot, hoe meer sterren je verdient. Door bijvoorbeeld drie soorten op een dag te vinden of je eerste tien sterren te scoren, verdien je dan weer een badge.

Ik ben nog maar een beginneling, maar het is nu al enorm verslavend – én leerrijk tegelijk (gelukkig dat ook). Als je de topscore bekijkt zie je daar één man op redelijk eenzame hoogte, onze nationale nerdenheld: Lieven Scheire!

IMG_2627

Mocht ik er ooit in slagen om hem te onttronen -nog maar 2031 andere wolkenspotters te gaan, eitje-, dan geef ik een wolkenfeestje. Beloofd!

Welke natuurapps gebruik jij? Deel gerust, er kan er nog altijd eentje bij.

4 reacties op “Drie natuurapps die je vandaag nog moet downloaden

  1. Merci! Dat van die vogels ga ik direct installeren! Dat van die sterren niet want die zie je hoer toch niet helaas. Ps: als je zin hebt moet je maar eens langs komen op mijn blog: ik schreef over je boek 😉 .

    Like

    1. Oh wat fijn! Heerlijke blogpost. Blij dat je toch nog iets bij kon leren, ook al wist je al heel veel. Dat van de sterren moet je dan net wel installeren: de app laat je zien waar de sterren staan, ook al zie je ze niet. Echt tof hoor!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s