Onlangs volgde ik -op wéér zo’n ijskoude maar prachtige winterdag, wat is dat toch met mij dit jaar?- een workshop ‘Koken op houtvuur’ bij Mike van Rewilding. De eerste vis werd ons bij aankomst al meteen gegeven want hij floepte zomaar voor onze ogen op het ijs in het midden van de vijver. Snel een constructie in elkaar gezet en we hadden alvast één ding te eten voor die middag. Meevallertje!

IMG_4516

Eerst een paar koffies om op te warmen en dan even tijd nemen om in the zone te komen. Ontstressen, gewoon, liggend op de bosgrond. En het was onverwacht zalig. Daarna kregen we allemaal een taakje. Check het mijne:

IMG_4523

Wormen en forel! Ik moest dus pieren gaan zoeken om vissen mee te gaan vangen. Haha, ik had tot die dag nog nooit een vislijn van dichtbij gezien. Gelukkig kreeg ik hulp van twee ervaren vissers.

IMG_4536

Iedereen aan de slag met zijn of haar taakje. Hout sprokkelen, vuur maken, groenten snijden, eetplaats inrichten… Geweldig!

IMG_4528

Op zo’n dagje bushcraften is het ook helemaal niet raar dat iemand met een rups op een bijl komt aandraven en zich afvraagt welke soort het is. (Ik weet het eigenlijk nog altijd niet, iemand?)

Nu hoor ik u denken, bush-watte? Bushcraft: een beetje zoals survival maar dan omdat je het leuk vindt om te overleven met wat je vindt in en met veel respect voor de natuur. Het verschil met survival is dat je bij survival wilt overleven om zo snel mogelijk weer uit het bos te geraken, terwijl je bij bushcraft net zo lang mogelijk in dat bos wilt blijven.

IMG_4563

IMG_4583

IMG_4539

Met de wormen die je vindt bijvoorbeeld, en allerlei soorten takken om zelf een vislijn mee te maken.

IMG_4545

IMG_4558

Gelukt! Niet dat ik daar voor iets tussen zat. Het waren Hans -van het fijne Teute Gerard: een kampvuurkok met allerlei formules, check hem!- en Mike die de vissen te pakken kregen.

IMG_4554

IMG_4585

Er waren er ook die ‘forel’ op hun lijstje hadden staan (ahum), wat niet alleen betekende ‘vis vangen’ maar ook ‘vis fileren’. Een taakje dat ik met plezier omruilde voor ‘ajuinen klaarmaken’, hehe. (Flauw, I know.)

IMG_4611

Maar geef toe, die ajuinen zagen er wel keilekker uit, of niet soms? Wel, ze waren ook superlekker.

IMG_4589

IMG_4603

Wat zeg ik, dat hele buffet was superlekker. Er was zelfs pizza en aardappelgratin! Hoe goed was dat.

IMG_4590

En cake begot! En appelcrumble.

IMG_4608
En een heleboel fijne mensen. Dat vind ik misschien nog het leukste aan dagen als deze: beetje groenten snijden, beetje praten, pintje drinken, vuurtje stoken, beetje proeven… Je vertraagt automatisch want het vuur vraagt tijd. En zo’n trage dag is soms het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven.

  • Volgend jaar organiseert Mike weer workshops Koken op houtvuur met Rewilding. In tussentijd vind je nog een heleboel andere fijne workshops en weekends op de website.
  • We kookten met Dutch Ovens, plezante gietijzeren potjes.
  • Hans van Teute Gerard, Greet van Het Oplaadnest en Filip van BASECAMP vzw waren enkele van die fijne mensen die ik leerde kennen. Check hen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s