
Yay! Het bosboek en Het zeeboek krijgen er een spacy zus bij: Het ruimteboek! Terwijl we nog een paar dagen knarsetandend wachten tot het in de winkels ligt (ik toch 🙂 ), leek het me tof om de tijd nuttig te besteden door enkele veelgestelde vragen voor jullie op te lijsten. Klaar? Here we go!
1: Voor welke leeftijd is Het ruimteboek?
ANTWOORD: Ceci n’est pas un kinderboek. Ook al denken veel mensen dat blijkbaar, het is echt waar! Maarrr… Blijkbaar lezen veel kinderen het wel graag en goed, en ook heel wat leerkrachten gebruikten Het bosboek en Het zeeboek al als leidraad bij hun lessen, of bosklassen en zeeklassen. Ook ‘gewone’ volwassenen kunnen er nog heel wat uit leren – en ik kan het weten, want ik ben zelf zo’n volwassene.
Het ding is: ik schrijf altijd op een manier waarop ik de zaken zelf goed begrijp. Blijkbaar komt dat goed overeen met de gemiddelde tienjarige. 🙂 Ik omschrijf de boeken altijd als echte familieboeken, om samen te lezen. De ruimte is natuurlijk flink ingewikkelde materie, dus het kan zijn dat je als ‘grote mens’ hier en daar wat meer moet uitleggen dan bij bos en zee, maar 9-99 jaar lijkt me een goede richtleeftijd.
2: Wanneer ligt Het ruimteboek in de winkels?
ANTWOORD: Ofwel op dinsdag 10 november, ofwel op donderdag 12 november. Ik zeg: shop local en steun je lokale boekenboer(in)! Zij kunnen je steun nu meer dan ooit gebruiken.
3: Ben jij dan een expert in bos, zee en ruimte?
ANTWOORD: Ik ben zeer zeker géén expert. Wat ik wel doe? Mij telkens een paar jaar keihard vastbijten in een onderwerp. Daarbij word ik geholpen door superstraffe experts. Voor Het bosboek was dat Dirk, een heerlijke natuurgids, boswachters, en flink wat mensen van Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos. Voor Het zeeboek kreeg ik geweldig veel hulp van het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee), de zalige mensen van het Zwin Natuur Park, mariene biologen van o.a. WWF en ook weer kenners van Natuurpunt. Voor Het ruimteboek volgde ik een cursus Sterrenkunde bij Volkssterrenwacht Urania. Aan hen mocht ik al mijn ‘domme’ vragen stellen, want believe me, aan de ruimte had ik een pittige kluif. Ook bij Volkssterrenwacht Armand Pien in Gent kreeg ik veel nuttige uitleg.
Experts lezen de boeken altijd tot in de puntjes na. Ik heb dus al suuuuperveel mogen bijleren de laatste jaren. Dat hoop ik ook te kunnen meegeven in de boeken. Mijn doel is ingewikkelde dingen over de natuur rondom ons bevattelijk en toegankelijk uit te leggen en mijn verwondering erover te delen. Zo hoop ik dat nog meer mensen zien hoe veel moois er rond ons is. Want iets waar je van houdt, daar draag je beter zorg voor.
Mijn doel is ingewikkelde dingen over de natuur rondom ons bevattelijk en toegankelijk uit te leggen en mijn verwondering erover te delen.
Heb jij nog een vraag? Stel ze gerust in de reacties. En anders wens ik je heel veel lees- en ontdekplezier!