Hoe overleef ik de paaspauze, deel één: ga naar ’t Grom, ofwel het Groentemuseum, een te onbekend pareltje in Sint-Katelijne-Waver, middenin de gekende groentestreek. Ooit volgde ik hier een fijne veggie kookworkshop en je kan er ook toffe kinderverjaardagsfeestjes geven waarbij je samen groentepizza’s maakt. (MAAR JA. #boecorona)

Ik ben een sucker voor van die oldskool musea zoals Bokrijk en consoorten, en dit museum past prima in dat rijtje. Het zou zomaar het kleinere zusje van Bokrijk kunnen zijn: even charmant, maar veel minder druk. Wij waren er vorige dinsdag bijna de enige bezoekers – een opluchting in deze tijden van overvolle treinen naar zee. (En anders ook wel, vind ik stiekem.)

Wij kregen een audioguide, o.a. ingesproken door Lucas Van den Eynde (fan!). Voor de kinderen waren de verhalen wat korter en met hier een daar een opdrachtje tussendoor. We ontdekten wat een kaaskot en een mozengat zijn en we bezochten de moestuinen, die er net zo uitzien als in de tijd van Karel de Grote en siertuinen uit de renaissance. Cool.

Daarna passeerden we toevallig de plaatselijke, praatgrage imker die net bezig was met zijn bijen. Boeiend, en mijn dochters weer wat minder bang van bijen, hoera!

Tot slot gingen we binnen nog even afkoelen in een kleine maar fijne, nostalgische expo over hoe groenten vroeger geteeld werden. Op knopjes drukken, aan dingen draaien en deurtjes mogen openen: altijd een hit. Je zag zelfs hoe de groenten er boven én onder de grond uitzien. Achteraf nog een tattoo scoren – en toen was de dag natuurlijk helemaal toppie!

PS: tips voor mensen met een mobilhome of kampeerbusje, naast het museum zijn vier gratis camperplekjes (tenten niet toegelaten).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s