Vorige week startte ik met een cursus-in-vier-delen bij Natuurpunt: natuurgidsen voor kinderen. Twee tips van de eerste les kan ik u al verklappen:

 1. Volwassenen willen gaan ontstressen in de natuur. Kinderen niet. Die gaan op ontdekking. Die lopen zelfs in de omgekeerde richting om iets beter te bekijken. Zeker met kleuters niet te veel kilometers op de teller zetten, dus!
 2. Toch is er geen reden om te panikeren. Een kleuterexpeditie is een geweldige manier om én een broodnodige dosis boslucht op te snuiven én iedereen – jezelf inclusief – te amuseren. Met heel eenvoudige spullen krijg je kinders namelijk al snel mee.

IMG_2684

Eenvoudige spullen als in:

 • Een onderzoekspotje.
 • Een vergrootglas.
 • Een verrekijker (‘verderkijker’).
 • Oh ja, en een café vlak voor de eindmeet wil ook wel helpen.

We kozen gisteren een korte wandeling van 2,6 kilometer uit in Zoerselbos, een kwartiertje rijden van Antwerpen. (Die vonden we hier.) En wat bleek? Het was een prima kleuterafstand! Je volgt wandelknooppunt 20-48-42-19-20. De eerste twee knooppunten lopen door het bos. Daarna kom je op een plattelandsweg met amper verkeer.

Het duurde voor ons – met twee kleuters van bijna 3 en 5 – een kleine twee uur voor we, heel op het gemak, aan het restaurant waren. Omdat de afstand zo kort was, hadden we alle tijd om er een echte ontdekkingstocht van te maken.

IMG_2747
Zoek de worm.

IMG_2750

IMG_2756

En of het een expeditie was! Konden we na de wandeling afvinken:

 • groene paddenstoelen
 • een haas
 • een koppel eenden
 • paarden, schapen, ezels en koeien in de wei
 • 2 valken of buizerds (wie het weet mag het zeggen)
 • en… een… worm! (die nu in ons onderzoekspotje zit)

Dat lijkt misschien niet veel maar in kinderogen was het heel wat. Wist je trouwens dat je om kriebeldiertjes te spotten, gewoon een stuk boomstronk moet omdraaien? Et voilà… 

Hoe klein en onnozel een diertje of plantje soms is voor ons, zo fascinerend is het voor de mini’s. Natuurlijk was er al eens een portie gezeur bij, maar buiten een stel verkleumde wintervoeten en een kleine valpartij tussendoor ging het al bij al redelijk vlot vooruit.

IMG_2757

IMG_2727
Goeiendag.

Aan het einde van de verharde weg, achter de weilanden, wachtte ons een authentiek, lekker ouderwets  restaurant, ‘In De Wandeling’. Een ‘afspanning’, zoals ze zeggen in de Kempen. Het haardvuur brandde heerlijk en we mochten kleurpotloden lenen van de zaak. Drie croque-monsieurs en een tomatensoepje later stapten wij nog een paar meters naar de auto.

IMG_2759
Ik zie, ik zie… Een kind dat te moe is om nog te eten…

Topexpeditie! (En tot nader order leeft de worm nog steeds.)

 • Zoerselbos: wij startten aan het bezoekerscentrum.
 • Wandeling: 2,6 km – het eerste deel is soms moeilijk met een buggy, zeker na regenweer.
 • Afspanning In de Wandeling (en er is mij verteld dat er chips is!).

 

6 reacties op “Expeditie: Zoerselbos

 1. Sarah, dit is echt geweldig! Wij komen eind juni terug naar Antwerpen en ik begon me nu al wat zorgen te maken over te weinig groen, buitenspelen en ontdekken. Kleine expedities als deze stellen me weer helemaal gerust dat het ginder (niet té ver van ’t stad) ook kan! Hier (in Zuid-Afrika) wonen we ook in een klein stadje maar dan wel op 20 meter (!) van een prachtige rivier, bergen all around en de oceaan op een klein halfuurtje van hier. Frida loopt hier geen twee meter zonder een bloemetje te plukken, “lovestones” te rapen voor de mama’s, takken mee te sleuren, zakken vol te laden met allerhande schatten (eikels, zaden, schors, …). Het contrast gaat groot zijn maar op deze maandagochtend geloof ik er weer in dat het leven in ’t stad ook groen kan zijn met een beetje moeite! Merci! x Sabien

  Like

  1. Oh! Dat is fijn om te lezen! Ja, het is ook om mezelf eraan te herinneren dat het er echt wel is, als je maar een beetje moeite doet… Fijn dat jullie terugkomen! Kunnen we binnenkort eens samen dagtrippen. 😉

   Like

   1. Samen dagtrippen. Graag! Die korte, kleuterafstanden zullen ideaal zijn voor mij, want in juli waggel ik rond met hele dikke buik en in augustus met kleine baby in de draagdoek :-). Tot dan!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s