Een tijdje geleden trokken wij er met ons vieren een weekje de stekker uit. Letterlijk en figuurlijk.

IMG_8693

We vlogen naar Portugal, reden nog twee uur landinwaarts en… belden naar Petra en Bert om ons te komen oppikken in het dichtstbijzijnde stadje. De uitgeprinte wegbeschrijving naar de (blijkbaar door meerdere dorpen en stadjes lopende) kilometerslange Rua Principal had ons namelijk naar een ander dorp gestuurd en de gps werkte ook niet mee.

Gelukkig, een kwartier, veel hobbelige zandwegen en een kotsend kind later stonden waar we moesten zijn: in het kleine huisje van Oogst. Daar logeren lijkt een beetje op kamperen, maar dan in een huis. Alles wat overbodig is, valt weg.

IMG_8740

Koffie? Maak je in een mokkapotje. Het fornuis? Dat steek je aan met een lucifer. Het bed van de meisjes? Een soort boomhut – sprookjesachtige klamboe inclusief.

IMG_8832

Tv? Tablet? Wifi? Niet aanwezig. Ik verwachtte vragen à la ‘Waar is de tv?’ of ‘Ik wil op de iPad!’ maar… Wat er gebeurde toen we een week geen schermen of andere prikkels rondom ons hadden, was van een heel andere orde.

1. Alles ging trager.

Ofwel: wij namen de tijd. De tijd nam ons niet meer.

IMG_8805

Koffie en chocomelk maken: dat werd entertainment op zichzelf. Vers sinaasappelsap? Gewoon even appelsienen gaan plukken bij Petra, over de handpers halen en je slurpte van het Lekkerste Sap Ooit.

IMG_8702

Serieus. Hoe idyllisch kan een plaatje zijn.

2. Genoeg was meer dan genoeg. 

Honderdzevenenveertig activiteiten op het kinderanimatieprogramma? Een megaspeeltuin met zevenentwintig attracties? Dertien restaurants om uit te kiezen en nog meer must do’s die je niet mag missen? En waardoor je na je vakantie het gevoel hebt dat je niet alles eruit hebt gehaald wat erin zat?

IMG_8700

Nope. Een grote emmer met water en een tuinslang.

IMG_8710.jpg

Leren schaken.

IMG_8723

Heerlijke verkoeling zoeken aan de vele rivierstrandjes (praias fluviais).

IMG_8771

Kindjes vissen. 🙂

IMG_9316

Een show geven van ‘bandallet’ (ballet) en break dance. Gewoon, om onze laatste avond te vieren, een beetje dansen in de living van Petra en Bert.

Dàt is wat we daar deden. En wat bleek? Genoeg is soms echt gewoon meer dan genoeg. Of eigenlijk is het dat altijd.

3. Verzamelen, knutselen, verzinnen.

Het meest magische van die hele week vond ik dat de meisjes uit zichzelf allerlei manieren verzonnen om te spelen met wat voorhanden was.

IMG_8806

Verzameldrift to the max.

IMG_8860

Maar niet alleen verzameldrift, want met een tekenblok, kleurtjes en een lijmstift werden al die gevonden blaadjes, takken en dennenappels een collage.

IMG_9032

Een gevonden touw + een dennenappel = een ‘dierenlokker’.

IMG_9034

IMG_9050

Het kruidentuintje aan ons huis (rozemarijn! oregano! munt! basilicum!) werd de perfecte ‘winkel’ voor kruidensoep.

IMG_9012.jpg

IMG_9019

En van de restjes van onze appel aan de waterval maakten de meisjes uit het niets een vlinderrestaurant. Check die steenstoeltjes!

IMG_9267

IMG_8930

Dammen bouwen met rivierstenen was, volgens mij, voor de meisjes het meest onvergetelijke wat ze in Portugal deden. Ook al viel er af en toe eens een dikke steen op een klein handje. Comes with the package. 

IMG_8801.jpg

Oh wacht, rivierdammen bouwen stond op de gedeelde eerste plaats met ‘kleefkruid op je vader plakken’. Hi-la-rische wandelbezigheid!

4. We gingen local

Als je vakantiehuis zo afgelegen is, zit er niets anders op dan mee te doen met de locals.

IMG_9319

Brood kochten we recht uit het autootje van de bakker, als die langsreed. (Zwaluw op 13u op de foto.)

Vis? Van de visboer zijn camionette, op dinsdag en vrijdag. (Waarschuwing: zéér knappe visboer. Wij hebben daar véél vis gegeten.)

En als het zo heet is dat je gewoon met de auto zou rondrijden om in de airco te kunnen zitten? Dan moet je niet buiten op een terrasje gaan smelten, maar doen wat alle oude mannetjes van het dorp doen, zoals hier in Coja: binnen kaarten!

IMG_9317

De muren van dit café op het dorpsplein waren zo dik dat het aanvoelde als een zalige, zeer welkome, natuurlijke airco. (En de meneer rechts achteraan kon niet tegen zijn verlies.)

5. We gingen wandelen voor het slapengaan. 

IMG_8729

Geen filmpjes voor het slapengaan, maar de dag al rustig wandelend uitzwaaien. Met of zonder Fons, de lieve hond van Petra en Bert, alleen, of met z’n allen. Ik heb iets met avondwandelingen.

IMG_8797.jpg

Volgens mij zou de wereld een fijnere plek worden als iedereen elke avond een blokje om zou gaan.

IMG_8964

6. Iedereen buiten!

Als we niet aan het slapen waren, zaten we buiten. Eten, spelen, tekenen, lezen, … Ik wou dat ik ook in een land leefde waar het leven zich buiten afspeelt.

IMG_9302

 

7. Iedereen op avontuur! 

Misschien wel het meest fascinerende was het avontuur dat we met ons vieren beleefden.

IMG_8849

We ontdekten hoe machtig bossen bomvol eucalyptus en munt ruiken. (Maar leerden later pas dat die eucalyptusbomen niet altijd even koosjer blijken te zijn…)

IMG_8910

We ontdekten Coimbra en koelden af in een lekker fris, wondermooi museum.

IMG_8894

IMG_8885

IMG_8914

We liepen hopeloos verloren, en kwamen dan plots terecht in een charmant lunchtentje vol studenten. Bij alle schotels én rijst én frieten én brood. Je moest maar eens niet genoeg hebben. Of zoiets. Er daarna weer keihard tegen kunnen en 125 trappen beklimmen!

IMG_8875

Op zondagmiddag een marktje bezoeken in Tàbua. In de tweede markthal bijna geen hand voor ogen zien door de rook van de gigantische barbecues, maar -durf te vragen- een vriendelijke ober was bereid om onze tafel buiten onder een boom te zetten. En zo kwam het dat wij voor 16 euro met vier een heerlijk zondags maaltje van kip aan ’t spit, sla en handgesneden frietjes aten.

IMG_8866.jpg

We ontdekten dat het de max is om vanuit je vakantiehuis in alle richtingen te kunnen gaan wandelen. En dat je niet bang hoeft te zijn van lieve honden.

IMG_9062.jpg

We zochten samen de beste weg naar de waterval Fraga da Pena. We wandelden een stukje terug en klauterden wat en hadden daarna de hele waterval voor ons alleen!

IMG_8978

Niks voorgekauwd. Niks gepland. Gewoon doen waar we op dat moment zin in hadden, met wat er voorhanden was – en zo de beste ontdekkingen doen. Het was weer bijna zoals we vroeger reisden, toen we nog maar met twee waren.

En dat deed gigantisch veel deugd.

 

  • Je kunt ook logeren bij Petra en Bert van Oogst. Wij verbleven in het kleine huisje, een vakantiehuisje dat twee huizen van hun eigen wonen staat. Daar kookten we zelf, maar de eerste en laatste avond reserveerden we een plekje aan de tafel van Petra en Bert.
  • In het grote huis van Oogst (waar Petra en Bert zelf ook wonen), kun je ook een kamer huren. ’s Avonds eet je mee aan de grote tafel, samen met de andere gasten, op de prachtige patio. In het huis is ook een appartement voor vier personen dat je kunt huren. Alle gasten mogen er ook in de buitenkeuken een hapje klaarmaken en het zwembad zou twee weken na onze komst klaar zijn.

10 reacties op “Zeven verrassende dingen die gebeurden toen we een week offline gingen

  1. Wauw! Ik heb er tranen van in mijn ogen..
    Zo heerlijk, zo eerlijk, zo echt! Ik kijk er al naar uit om met mijn dochter (en volgende kinderen) dezelfde vakanties te beleven!
    Bedankt voor de inkijk!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s